Slutspil og bløde mål

- Den vigtigste læring er, at det er OK at åbne sig og være en lille smule ærlige over for hinanden. Det skaber tillid. Sådan sagde Bastian, der er freelance teamkonsulent i CoastZone, til håndboldspillerne fra Århus Håndbold, da de som led i optakten til den nye sæson 2017-18 var samlet i teambuildingcentret, CoastZone Performance Center i Tørring ved Vejle.

Større forståelse og stærkere samspil

- I CoastZone arbejder vi meget med adfærd, for det er det, vi hver især kan gøre noget ved i morgen og selv er ansvarlige for. Og vi arbejder i to spor, når det gælder teambuilding; oplevelser og udvikling, siger han og fortsætter:

- Oplevelser er gode timer sammen i anderledes rammer. Relationer styrkes, og man lærer hinanden at kende fra andre vinkler. I udvikling går vi dybere. Her skaber vi refleksioner og indsigt i det, vores kolleger og her medspillere gør mod og med hinanden, med henblik på at justere adfærden, så teamets fælles indsats optimeres. Århus Håndbold ville gerne gøre noget andet end det, de normalt gør før en sæsonstart, og spørgsmålet til Bastian lød: Hvad kunne det være?

Med et twist af noget sjovt

- For at komme lidt dybere ind i det, foreslog vi en udviklingsdag med et twist af noget sjovt, og vi mødtes med spillere og trænere i CoastZone Performance Center. Jeg indledte med et High Performance Team foredrag, der tager afsæt i mine syv år i Frømandskorpset. Det er et mere ekstremt miljø end i de fleste virksomheder, og det samme er relationer og reaktioner mellem mennesker. Men det kan paralleliseres til mindre ekstreme virksomhedsmiljøer som eksempelvis Århus Håndbold, fortæller Bastian Riis. Han pointerede betydningen af at have det samme mål og spille hinanden gode.

- På det perfekte team handler det om at målrette så meget af energien og adfærden som muligt mod dét, at spille sine kolleger gode; man skal kunne se ud over sine egne behov. Teamet kommer først, det handler om at gøre os så stærke som muligt, sagde teamkonsulenten og fremhævede en række andre vigtige faktorer, blandt andet hvordan man udnytter de personlige styrker, hver enkelt spiller har, ud over de håndboldmæssige kompetencer.

Vigtige læringspunkter

Ud over at komme i slutspillet har Århus Håndbold også sat sig "bløde mål". Her handler det om, hvordan man er sammen som mennesker, og på udviklingsdagen kom spillerne disse mål tættere via forskellige former for teamøvelser. Dagen sluttede af med GPS Adventure, hvor spillerne fik mulighed for at afprøve kommunikation og adfærd i praksis. Her var spillerne delt i små teams, og skulle navigere og løse opgaver på tværs af geografisk afstand med teknologiske virkemidler og livetracking. I denne udfordring blev der for alvor behov for alles kompetencer og profiler.

- Det vigtigste læringspunkt for alle spillere var at tage personligt ansvar og konkret definere ”hvad vil jeg gøre bedre i morgen for teamet”. Hver spiller udpegede en medspiller, som fik til opgave at holde den enkelte op på, at man rent faktisk også gjorde det, man havde lovet, siger Bastian. 

Cheftræner meget begejstret

Cheftræner i Århus Håndbold, Erik Veje Rasmussen, er lidt skeptisk over for langtidsholdbarheden af arrangementer af denne art, men vendte meget begejstret tilbage til hjemmebanen i Aarhus sammen med sine spillere efter udviklingsdagen med CoastZone.

- Bastian er kompetent og god til at åbne op for de rigtige ting - og er realistisk i forhold til det, han har med at gøre. Her er der ikke tale om et smartfix, men fine øvelser og fine konklusioner. Desuden er han god til IKKE at være ekspert i håndbold. Det sker ofte, at én, der ikke kender metieren til bunds, forsøger at være ekspert, og det giver problemer i forhold til målet. Bastian holdt det på et generelt plan og var god til at forklare, hvad spillerne kunne bruge det til. Øvelserne var simple, det vil sige vi behøvede ikke en masse udstyr. Her var der fokus på mennesket, siger Erik Veje Rasmussen. 

Skal vi hjælpe med jeres samarbejde?

Jakob Blok Grabow

Chief Executive Officer | HR
Her er der ikke tale om et smartfix, men fine øvelser og fine konklusioner. Det sker ofte, at én, der ikke kender metieren til bunds, forsøger at være ekspert inden for vores område, og det giver problemer i forhold til målet. CoastZone holdt det på et generelt plan og var god til at forklare, hvad spillerne kunne bruge det til. Her var der fokus på mennesket.

Erik Veje Rasmussen

Cheftræner, Aarhus Håndbold

Andre kundecases

Vi hjælper dig på vej

Instagram icon
Linkedin icon
Youtube icon